Извънредното положение във Франция ще бъде продължено до 1 ноември. Това съобщи френският президент Еманюел Макрон след заседание на Съвета за отбрана и национална сигурност, предаде Ройтерс.

Решението за удължаване на мярката, оповестено от политическия кабинет на Макрон, бе прието след атентата в Манчестър, при който загинаха 22-ма души.

Извънредното положение, даващо право на френската полиция по-големи правомощия да извършва претърсвания и арести, беше въведено след атаката на ислямисти, при която през ноември 2015 г. те убиха 130 души в и около Париж, и трябваше да продължи до средата на юли.

Според съобщението на Елисейския дворец, освен продължаването му предвидените мерки ще бъдат затегнати.

Снимка: Reuters

"Президентът предложи на правителството мерките за сигурност да бъдат допълнително засилени в условията на съществуващата терористична заплаха. Текстът на (необходимия за това) закон ще бъде подготвен в следващите седмици", заяви администрацията на Макрон, цитирана от ТАСС.

Елисейският дворец посочва също, че "по разпореждане на президента ще бъде създаден Център за координация на службите, участващи в борбата с тероризма".

Структурата на центъра, който ще бъде подчинен на държавния глава, ще бъде утвърдена до следващото заседание на Съвета за отбрана и национална сигурност на 7 юни.

На днешното съвещание на този орган е взето и решение да се окаже всякаква възможна помощ в разследването на британските власти.

"Президентът също така подчерта солидарността на Франция с Великобритания в борбата с тероризма", заяви Елисейския дворец.