Френските депутати одобриха предложението за разширяване на военните операции срещу „Ислямска държава” в Сирия. Парламентът подкрепи удължаването на операцията с мнозинство от 515 гласа „за”, само четири „против” и 10 въздържали се.

Според френската конституция правителството е длъжно да потърси одобрението на националния парламент за военни операции извън страната за повече от 4 месеца. Париж се присъедини към въздушните удари срещу бази на ислямистите в Сирия на 27 септември.

Париж се включи към операциите точно една година по-късно, след като подобна операция беше инициирана срещу ислямистите в Ирак през септември 2014 г.

Във френските атаки в Сирия се включи и самолетоносача Шарл дьо Гол, който досега беше използван само за мисии в Ирак. Той е разположен в източната част на Средиземно море, откъдето неговите изтребители нанасят удари в Ирак.

Двадесет и седемте партньори на Франция в Европейския съюз ще окажат пряка или непряка военна подкрепа на Париж в задграничните му операции, съобщи днес пред депутати френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, цитиран от Франс прес.

"Всяка от 27-те страни членки е решила да помогне на Франция, било под формата на пряка подкрепа в Сирия, било под формата на непряка подкрепа за операциите ни в Леванта или под формата на непряка подкрепа на други места, където са ангажирани френските сили", каза той.

До този момент Германия е обявила, че изпраща 650 войници в Мали, а Великобритания предостави за френски изтребители базата си в Кипър.