"Преговорите за мащабното търговско споразумение между САЩ и ЕС, което ще създаде зона за свободна търговия, покриваща територия с 850-милионно население, може да бъдат прекратени заради нежеланието на Вашингтон да направи отстъпки", заяви френският министър на външната търговията Матиас Фекл.

„С оглед на позицията на САЩ, днес това изглежда като най-вероятната опция”, заяви френският министър в отговор на въпрос дали преговорите за споразумението, започнали през 2013 г., могат да бъдат прекъснати.

Думите на Фекл отразяват дълбоките опасения в Европа, която смята, че сделката ще разруши екологичните и здравни регулации в полза на големия бизнес.

Вашингтон и Брюксел се опитват да приключат преговорите тази година, преди да изтече мандатът на сегашния американски президент Барак Обама, което предизвика сериозно негодувание и от двете страни на Атлантическия океан.

В понеделник неправителствената организация "Грийнпийс" (Greenpeace) публикува 248 страници поверителни документи от проекта на споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС (TTIP). Тези страници „потвърждават заплахите за здравето, околната среда и климата”, които би представлявало това споразумение, според Грийнпийс.

Можете да прочетете пълния текст на вътрешните документи по договаряното Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) тук.

От Европейската комисия, която договаря търговската сделка, побързаха да обяснят, че „Грийнпийс” е тълкувала „погрешно” документите. Европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом посочи, че има много недоразумения около изтеклите документи за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции.

От Брюксел нарекоха разкритията на организацията „буря в чаша вода”. Американските власти също разкритикуваха информацията на екологичната организация.

Междувременно, в деня след изтичането на вътрешните документи по споразумението, западните издания излязоха с предположения, че те могат да провалят сключването на спорния договор.

Това пише британският вестник "Индипендънт". Според него изтеклата информация, която за пръв път дава цялостна представа за преговорите, показва, че отношенията между Европа и САЩ са по-слаби, отколкото се смяташе. В същото време остават големите различия по отношение на най-важните положения в споразумението, коментира вестникът.

Изтичането и критиките надали ще ускорят преговорите, които вече и без това изглежда има шанс да бъдат приключени, едва след като САЩ изберат новия си президент през ноември. Не е ясно дали ще бъде възможно и тогава, като се има предвид враждебносттта, с която се говори по темата за външната търговия в американския политически дебат, пише "Ню Йорк таймс".

"Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че организацията "Грийнпийс" е огласила документите в много деликатен момент за преговорите, които са навлезли в критичната си фаза. И двете страни заявиха, че биха искали да сключат споразумението преди края на мандата на сегашното американско правителство през януари 2017 г., но декларираха също, че бързането няма да е за сметка на съдържанието, припомня "Уолстрийт джърнъл".

Разкритията за съдържанието на преговорите се появиха седмица след като Барак Обама и Ангела Меркел опитаха да ускорят постигането на споразумение. В Хановер те заявиха, че шансът за сключване на ТТИП може скоро да изчезне, защото споразумението се натъква на съпротива, както в ЕС, така и в САЩ.

Европейската комисия се съмнява в успеха на преговорите за ТТИП, пише "Зюддойче цайтунг", като се позовава на високопоставен служител на ЕК.

Според него Вашингтон не прави достатъчно за подписване на споразумението преди края на тази година, а ще е трудно преговорите да бъдат подновени след паузата, която ще настъпи в тях заради изборите в САЩ, Франция и Германия, т.е. чак до края на 2017 г.

ЕК се опасява и от реакцията на Вашингтон на разкритията, тъй като досега американската страна е държала разговорите да са строго поверителни, пише "Зюддойче цайтунг".