Шест френски бомбардировача „Мираж” ще бъдат разположени в четвъртък в Йордания за операции в Ирак срещу групировката „Ислямска държава”, съобщи френското правителство, цитирано от АФП.

Изпращането на „Мираж”-ите цели да засили френското военно присъствие и възможности в района, подчерта правителственият говорител Стефан льо Фол.

Съобщението за изпращането на тези допълнителни самолети бе направено преди седмица, но тогава военните очакваха те да пристигнат в Йордания чак през декември. Стефан льо Фол не даде причина за ускоряването на това предислоциране.

Досега Франция участваше в операциите на международната коалиция срещу „Ислямска държава” с девет самолета „Рафал”, които са разположени във френската военна база Ад Дафра в Обединените арабски емирства.

Според френски военни източници самолетите „Рафал” занапред ще изпълняват по-скоро разузнавателни полети, а разположените в Йордания „Мираж”-и ще бомбардират вражески позиции и ще оказват въздушна подкрепа на иракските въоръжени сили.

Освен това френската армия е изпратила в региона бойния кораб „Сироко”, който вече е в Суецкия канал на път за Залива. Корабът вероятно превозва оборудване за френските бомбардировачи в Йордания.

В тази операция Франция освен това използва самолет за презареждане във въздуха Ц-135 и самолет за морски патрули „Атлантик 2”, разположени в Обединените арабски емирства, както и фрегатата за противовъздушна отбрана „Жан Барт”, която е разположена в Залива.