Франция помоли Европа за военна помощ, а Брюксел се отзова.

„Франция не може да действа сама срещу запалхите, които идват от Ислямска държава”, обяви френският военен министър Жан-Ив льо Дриан.

Евросъюзът ще задейства клаузата за съдействие при въоръжено нападение срещу държава членка, реши днес Европейският съвет на министрите на отбраната на 28-те. Активизирането на клаузата за съдействие от Договора за Евросъюза предвижда останалите страни-членки да окажат помощ с всички възможни средства - военна, финансова или хуманитарна.

Върховният представител за външна политика и сигурност на 28-те Федерика Могерини обяви, че решението е взето единодушно. В НАТО обаче не е постъпило искане от Париж за задействане на член пети за колективна защита при нападение.

Член 42.7 от Договора за Евросъюза предвижда сътрудничество чрез Алианса, а предприетите действия следва да бъдат съгласувани с ООН.

„Първо - това е предимно политически акт. Тази помощ може да се изразява в съдействие с френските военни операции в Сирия и Ирак, или в подкрепа на Франция при други операции. Франция не може повече да върши всичко”, каза Жан-Ив льо Дриан.

В самата Белгия правителството взе решение да разположи допълнително над 500 войници по улиците на големите грасдове. Власти признават, че проблемът с интеграцията на малцинставта е много сериозен. 

„Да, истина е, че ние имаме значителен контингент ислямисти. Това е проблем за някои квартали на някои градове в Белгия, но и в други страни има пропуски в интеграцията малцинствените общности са маргинализирани и някои хора се радикализират”, каза Дидие Рейндерс, министър на външните работи на Белгия.

Белгийският първи дипломат Дидие Рейндерс обвини евродепутатите, че блокират по-драстичните мерки за защита от тероризъм, като например за обмен на информация за пътниците в самолетите.

Предвид последните събития и въведеното в Белгия повишено ниво - III степен на риск от извършване на терористичен акт, МВнР съветва българските граждани, които планират пътуване до столицата Брюксел или вече пребивават в страната, редовно да се осведомяват за актуалната вътрешна обстановка и да проявяват повишена бдителност и внимание.

Българските граждани, краткосрочно пътуващи до Белгия, биха могли да се регистрират на интернет сайта на МВнР или да предоставят координати за връзка на посолството на Република България в Брюксел.

От съображения за сигурност в Брюксел беше отменен и приятелският мач между Испания и Белгия тази вечер.

  • Мнима жертва на атентатите в Париж осъдена на 6 месеца затвор
  • Измина една година от атентатите в Париж
  • Година след парижките атентати животът във Франция стана по-суров
  • Франция почита загиналите при терористични нападения на 19 септември
  • „Приятел” на парижките атентатори хванат с българска лична карта
  • Френските служби знаели за атентатите в Париж 141 дни по-рано
  • Двама бежанци, задържани в Австрия, са разпознати като джихадисти от Париж
  • Белгийските власти откриха квартирите на част от парижките атентатори
  • Появиха се кадри на бягащия Салах Абдеслам
  • Намалиха нивата на терористична заплаха в Брюксел