Франция отбелязва една година от нападението над редакцията на сатиричното издание „Шарли ебдо”, при която бяха убити 12 души.

На 7 януари 2015 г. двама маскирани и въоръжени нападатели нахлуха в офисите на изданието и откриха огън по служителите му, след което избягаха от местопрестъплението. Атентаторите бяха проследени и ликвидирани два дни по-късно – на 9 януари, когато пък друг въоръжен нападател взе заложници в магазин за кашерни храни в Париж. Убити бяха четирима заложници. При двете атаки и при преследването на нападателите загинаха общо 17 души и тримата атентатори.

Днес във Франция се провеждат официални чествания.

В Париж, за пореден път, Площадът на републиката се превърна в място за поклонение.

Столичани оставиха цветя и запалиха свещи и пред бившата редакция на „Шарли ебдо”.

Снимка: Reuters

Френският президент Франсоа Оланд произнесе пред френски военни и полицаи реч, посветена на борбата с тероризма, по време на която представи планове за реформи срещу организираната престъпност и тероризма.

В навечерието на годишнината министър-председателят Манюел Валс обяви, че страната е във война.

Срещу нас бяха извършени военни нападения. Ние сме във война срещу една терористична армия. Изправени сме срещу външен враг, срещу който воюваме в Ирак и Сирия. Но и срещу вътрешен враг, защото французи, убиват други французи, каза той.

Годишнината е централна тема за френските издания днес, които публикуват пространни материали за атентата и историите на оцелелите.

Вчера, в чест на годишнината, „Шарли ебдо” излезе в специален двоен брой в едномилионен тираж, с карикатура на първа страница на Бог с автомат през рамо и думите: „Година по-късно убиецът продължава да шета”.

Решението да се вземе на прицел организираната религия привлече критики и от представители на църквата, и от политици във Франция и в чужбина още преди излизането на броя, отбелязва ДПА.

Преди два дни френският президент Франсоа Оланд откри три паметни плочи в памет на жертвите на атаката срещу изданието и последвалото два дни по-късно нападение в кашерен магазин в Париж.