Франция отпуска финансиране за борба с климатичните промени
Париж обяви, че ще даде милиони евро за изследвания в сферата на борбата с климатичните промени. Това става две седмици след като президентът Еманюел Макрон покани американски учени да работят във Франция
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Еманюел Макрон
Снимка: Reuters

След като преди две седмици френският президент Еманюел Макрон покани американски учени, инженери и предприемачи да работят във Франция за борбата с климатичните промени, сега Париж обяви, че отпуска 30 милиона евро за финансиране на дейността на около 50 изследователи за период от пет години, предаде АФП.

Министърката на висшето образование, научноизследователската дейност и иновацията Фредерик Видал и генералният комисар за инвестициите Луи Швейцер обявиха създаването на Приоритетна програма за изследвания в сферата на борбата с климатичните промени, се казва в комюнике.

Тя е предназначена за висококвалифицирани чуждестранни учени (главно американци), които работят в областта на климата, изучаването на Земята и на науките и технологиите за енергиен преход.

Програмата ще разполага с 30 милиона евро. За всяко евро, осигурено от организации и университети с научна дейност, държавата ще дава по едно евро допълнително. Така сумата ще възлиза на 60 млн. евро, които ще се използват за финансиране на около 50 учени в продължение на пет години, се казва в съобщението.

Поканата на Макрон беше отправена след решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение.

Изказването на Макрон и апелът му „Да направим планетата ни отново велика“ (вариация на предизборния лозунг на Тръмп „Да направим Америка отново велика“) бяха посрещнати с ентусиазъм в социалните мрежи.

Седмица по-късно заработи и уебсайтът www.MakeOurPlanetGreatAgain.fr.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре