Френският парламент прие днес окончателната версия на териториалната реформа, която съкращава броя на административните области почти наполовина, макар че обемът на икономите в резултат от промяната остава несигурен, предаде "Ройтерс".

Франция вече ще бъде разделена на 13 региона, вместо на 22, което според правителството ще бъде по-ефективно и ще доведе до спестяване на разходи. Долната камара на парламента, която има последната дума, прие законопроекта с 95 срещу 56 гласа, като отхвърли промените, внесени от Сената, който беше за 15 области.

Френските избиратели ще гласуват за съветниците в новите региони в края на следващата година.

Поръчан от правителството доклад твърди, че 5,7 милиарда евро се пилеят всяка година заради припокриване между регионалните власти. Според друг доклад всеки регион има средно по 75 различни органа, занимаващи се с икономическото развитие.

Заместник-държавният секретар за териториалната реформа Андре Валини бе заявил, че промяната може да донесе икономии от 10 милиарда евро годишно - оценка, в която се съмняват някои икономисти и критици, според които реформата може дори да увеличи разходите.