Съвсем скоро ще е ясно името на новия френски президент. 47 милиона французи имат право на избор между проевропееца Еманюел Макрон и крайнодясната Марин льо Пен.

По традиция французите гласуват масово на президентски избори. Предстои да стане ясно дали обратите в агресивната кандидатпрезидентска кампания са намалили ентусиазма им. От избирателната активност днес ще зависи легитимността на бъдещия президент – ако е ниска, това би ощетило сочения за фаворит от социолозите Еманюел Макрон.

Легитимността на бъдещия президент ще зависи и от разликата между резултатите на двамата претенденти.

Днес французите, които гласуват против единия кандидат, може да се окажат повече от тези, които искрено подкрепят една от двете противоположни стратегии за бъдещето на Франция.

Които и да е следващият президент, той още утре трябва да започне битка за парламентарно мнозинство. Изборите са през юни.

И още утре Франция ще даде сигнал на Европа. При победа, първата международна среща на Макрон ще е с германския канцлер Ангела Меркел и веднага ще проличи реалистични ли са идеите му за реформи в Европейския съюз. При победа на Льо Пен сигналът ще е повече от ясен – против и извън ЕС.

Претендентите – кой кой е?

За пръв път в историята на Франция на балотаж на президентските избори се изправят двама кандидати, които не са представители на традиционните партии от лявото и дясното пространство.

Марин льо Пен има най-висока подкрепа в градовете с големи имигрантски общности в Южна Франция, останали без индустрия райони и Страсбург.

За Макрон на първия тур гласуваха големите градове като Париж, Бордо и Нант, както и предимно младите хора.

Снимка: bTV

Визитката на Еманюел Макрон започва с много добро образование от най-престижния френски университет – Висшата школа за администрация.

Следва блестяща кариера като инвестиционен банкер и шеметно развитие на политическа сцена през последните пет години – първо като икономически съветник на президента Оланд, после като министър на икономиката.

Снимка: bTV

Той е убеден европеец и последовател на така наречения „трети път“, който обединява предимствата на левите и на десните идеи.Обособяването на Еврозоната със собствен бюджет и парламент е една от идеите, които той защитава.

От другата страна е крайнодясната Марин льо Пен.

С получените гласове на първия тур тя постигна най-високия резултата в историята на Националния фронт.

След като пое лидерството на партията от своя баща Жан-Мари, тя увеличи нейната популярност, като се отказа от агресивната расистка и ксенофобска реторика и заложи на национализма.

Снимка: bTV

Настоява за върховенство на френските закони над европейските директиви.

Иска излизане от Шенгенското пространство и Еврозоната, както и напускане на обединеното командване на НАТО, а по-късно и организиране на референдум за членството в Евросъюза.

Същевременно в Париж, стотици привърженици на Макрон вече се събират пред музея „Лувър“, където ще бъде отбелязана евентуалната му победа.

По-рано днес районът беше евакуиран за кратко заради подозрителен багаж.