Френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов призова днес в Брюксел своите партньори от Европейския съюз да затегнат контрола по границите на блока и да пристъпят към отдавна отлаганото въвеждане на система за събиране на информация за пътниците на авиокомпаниите, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Не можем да отлагаме повече. Въпросът е спешен", предупреди своите колеги Казньов.

Той отправи призива в началото на днешното извънредно заседание на министрите на правосъдието и вътрешните работи, чиято цел е да координира европейската реакция в сферата на сигурността след атентатите в Париж отпреди седмица, при които загинаха 129 души.

Казньов подчерта, че ЕС трябва да въведе система за регистрация на пътниците, за каквато има предложение от години.

Системата ще позволи на съюза да следи по-добре екстремистите и чуждестранните бойци, които пътуват от и към Сирия и Ирак, заяви френският министър.

Контролът по външните граници трябва да е съпроводен със засилване на контрола по границите в Шенгенското пространство, каза Казньов, цитиран от ТАСС.

"Трябва ефективно да засилим контрола по външните граници на ЕС, като предоставим допълнителен ресурс на агенцията за граничен контрол ФРОНТЕКС, но трябва и да осигурим адекватен контрол по вътрешните граници, защото терористите ги преминават безпрепятствено", допълни той.

След терористичните атаки в Париж дойде време да бъде създадена разузнавателна служба на ЕС, заяви на заседанието европейският комисар за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, също цитиран от ТАСС.

"Когато миграционната криза започна, предложихме да бъде създаден център на ЕС за борба с тероризма, но днес дойде време да бъде създадена пълноценна разузнавателна служба на ЕС", отбеляза той.