Франция и Великобритания подписаха договор за по-добра охрана на общата си граница и по-хуманно отношение към мигрантите, съобщиха френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Тереза Мей, цитирани от Асошиейтед прес.

Макрон съобщи, че документът, наречен Договор от Сандхърст, е бил подписан от министрите на вътрешните работи на двете страни на днешната двустранна среща на върха, състояла се в британската Кралска военна академия "Сандхърст".

По думите на френския президент споразумението предвижда да се съкрати времето за разглеждане на случаите на мигрантите, които се събират в северното френско пристанище Кале с надеждата да стигнат до Великобритания, и така процедурите по отношение на тях ще са по-хуманни и по-ефикасни.

Въпросът за границата е общо предизвикателство и заедно ще успеем да го решим, каза Макрон.

Снимка: Reuters

Двамата лидери потвърдиха, че Великобритания се е съгласила плати 44,5 милиона лири (50 милиона евро) за укрепване на сигурността по морската граница между двете страни, минаваща по Ламанша.

Средствата ще се използват за изграждане покрай шосето в района на Кале на ограда, дълга 1 км, която да защитава отиващите в пристанището камиони от проникване на нелегални мигранти.

Предвижда се и монтиране на видеокамери за външно наблюдение в пристанищата на Кале и може би в Дюнкерк, съобщи ТАСС.

Франция иска също Обединеното кралство да приема повече мигранти от Кале, особено непридружени деца, но по този въпрос на пресконференцията не беше съобщено нищо.

"С днешната инвестиция, за която се споразумяхме, ще направим границите на Обединеното кралство още по-сигурни", каза Мей.

Лондон заяви и че ще изпрати три хеликоптера "Чинук" на Кралските военновъздушни сили и десетки военни за участие във френската военна мисия срещу ислямските екстремисти в африканския регион Сахел.

Франция оглави усилията за борба срещу "Ал Кайда" и свързаните с "Ислямска държава" джихадистки групировки в обширния регион южно от пустинята Сахара.

Мей приветства постигнатите споразумения с Франция, които освен миграцията и сигурността, засягат още сферите на въздухоплаването, културата, енергетиката и космоса, предаде ДПА.