Френският президент Еманюел Макрон обяви, че Франция и Великобритания са решили да задействат "много конкретен план за действия" за борбата с тероризма броени дни след атентатите в Лондон и Манчестър, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

На съвместна пресконференция с британския премиер Тереза Мей Макрон уточни, че една от мерките ще има за цел премахване на подстрекаванията към омраза и тероризъм в интернет.

Мей допълни, че Великобритания и Франция ще окажат натиск на интернет компаниите да ограничат екстремистките материали онлайн и че ще се търсят начини за съдебно преследване на тези компании, ако те не се съобразят с това искане.

Мей заяви, че графикът за брекзита се запазва и че преговорите ще започнат следващата седмица. Самият Макрон изрази пожелание преговорите да започнат възможно най-скоро.

Макрон същевременно каза, че "вратата продължава да е отворена" за оставане на Великобритания в ЕС, "докато преговорите по Брекзита не са завършили", но добави, че "щом се започне, връщането назад става много по-трудно".

Британски официални представители намекнаха, че Великобритания няма да може да започне официално преговорите по брекзит следващата седмица, както е по график, отбелязва Асошиейтед прес.

Тереза Мей заяви, че преговорите със северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП) по споразумение за парламентарна подкрепа на правителството й на малцинството са продуктивни, предаде Ройтерс.

По-рано днес Мей се срещна с лидерката на ДЮП Арлийн Фостър.

"Водим продуктивни преговори с ДЮП, за да гарантираме, че е възможно с тяхна подкрепа да дадем на британското правителство стабилността, която смятам, че е необходима сега", каза Мей.