Не стихва напрежението между Русия и Турция. Владимир Путин засипа турската страна с нова серия обвинения на пресконференция след срещата си с френския президент Франсоа Оланд в Москва. Независимо от това Москва и Париж се договориха за координирани действия срещу джихадистите в Сирия.

Срещата в Москва премина при изключителни мерки за сигурност, а градът буквално бе блокиран. Путин обяви, че и Русия, и Франция са претърпели сериозни щети и загуби от тероризма през последните дни и седмици.

Затова Москва и Париж са се договорили да обменят оперативна информация за борбата с тероризма, както и да се въздържат от удари по умерената опозиция.

Франция и Русия ще съгласуват ударите си срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия, заяви френският президент Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес. Страните ни ще засилят обмена на разузнавателна информация, каза Оланд.

Русия трябва да играе една от най-важните роли в намирането на политическо решение на кризата в Сирия, каза френският държавен глава, цитиран от ТАСС.

Оланд увери руския си колега в подкрепата на Париж след терористичния акт с руския пътнически самолет над Синайския полуостров.

Френският президент за пореден път заяви, че Башар Асад няма място в бъдещето на Сирия. Путин коментира, че Асад е естествен съюзник в борбата срещу „Ислямска държава” и добави, че съдбата на Асад трябва да е в ръцете на сирийския народ.

Руският президент увери, че Русия и Франция ще засилят работата в борбата с тероризма.

Той и Оланд са се договорили да избягват да взимат на прицел групи, които вече са готови да се борят с тероризма. Тук Путин увери, че Русия е готова да сътрудничи със сирийски опозиционни групи, сражаващи се с „Ислямска държава”.

Той каза, че ще продължи разговорите с Оланд по тази тема в хода на срещата на върха за климата в Париж.

Путин посочи, че Русия и Франция са единни в намерението си да намерят и накажат виновните за терористичните актове, извършени срещу тях, а именно трагедията с руския самолет в Синай и нападенията в Париж.

Това е наша обща трагедия, ние сме единни в намерението си да намерим и да накажем престъпниците, каза Путин.

Той предупреди, че някои страни се заиграват с терористи и възприемат по отношение на тях двойни стандарти за постигане на свои политически цели, водят с тях престъпен бизнес и си играят с огъня, но припомни, че историята е показала, че такива действия рано или късно се обръщат срещу онези, които ги вършат.

Путин използва срещата с Франсоа Оланд за нови атаки по адрес на Турция след свалянето на руския бомбардировач:

„Дори не сме допускали мисълта, че можем да получим удар от онази страна, която сме смятали за свой съюзник. Не взехме никакви мерки, за да защитим своите самолети, повтарям го още веднъж...защото смятахме Турция за приятелска държава и не очаквахме атаки от нея”.

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган се оплака, че Владимир Путин не си вдигал телефона и не отговарял на многобройните му обаждания.

„Общи проекти могат да бъдат отменяни. Отношения може да се замразяват. Сега обаче политиците и военните делегации трябва да седнат и да обсъдят проблемите. След което взаимно да бъдат поправени грешките. Не бива да се поддаваме на емоционални изказвания”, заяви президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган.

Резултатът от напрежението между двете държави ще са икономически санкции.

„Тези мерки ще включват забрани и ограничения върху дейността на турски икономически организации на руска територия. Ще има забрани и ограничения върху вноса на храни, стоки и услуги, предлагани от турски компании”, съобщи министър-председателят на Русия Дмитри Медведев.

Независимо от напрежението с Турция, Русия ще продължи с военните операции над Сирия и дори ще си сътрудничи с френските сили, действащи в района.

Днес стана ясно, че Русия изпраща още поне 12 изтребителя в Сирия, в базата си в Латакия.