Франция е в шок след  снощното убийство на полицай недалеч от Париж. Освен него беше открито и тялото на съпругата му, също служител в полицията.

Отговорността за двойното убийство пое „Ислямска държава”. Това се случва на фона на остри социални вълнения и продължаващото Евро 2016.

25-годишният убиец Лароси Абала е французин, известен на полицията за дребни престъпления, но е осъждан и добре познат на антитерористите заради радикализиране и връзки с терористични групи.

Това е безспорен терористичен акт. Неговият извършител е искал да изглежда като терористичен акт. Организацията, с която се идентифицира, иска същото. Франция не е единствената страна, която е под заплаха. Но страната е изправена пред една особено сериозна терористична заплаха. 

Този сутрин емоциите и напрежението сред служителите на полицията са огромни. Безспорно те са сред приоритетните цели на терористични атаки.

Двойното убийство попада и в много напрегнат контекст. Днес има нова национална стачка и протестни шествия. Не е изключено отново да се намесят радикални елементи и пак да се стигне до сблъсъци с полицията.

Продължава и Евро 2016, което налага изключителни мерки за гарантиране на сигурността.