"Фолксваген" организира сервизна акция за автомобилите си с дизелови двигатели, оборудвани със софтуера за манипулиране на тестовете за емисиите вредни газове. Това заяви в интервю за германски вестник новият главен изпълнителен директор на компанията Матиас Мюлер, който обеща колите да бъдат поправени до края на следващата година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ако всичко върви по план, можем да започнем акцията през януари. Всички коли трябва да бъдат приведени в съответствие до края на 2016 г.", каза Мюлер в интервю за в. "Фанкфуртер алгемайне цайтунг".

Той смята, че само няколко служители на компанията са замесени в манипулирането на дизеловите емисии, което удари по акциите и репутацията на "Фолксваген". Според него предшественикът му Мартин Винтеркорн не е знаел за измамата.

Мюлер каза, че компанията трябва да стане по-малка и децентрализирана и че ще се разгледа внимателно приносът на всеки модел и бранд за компанията.

Според него на компанията е необходима еволюция, а не революция, за да бъде вкарана отново в релси.

От вносителя на "Фолксваген" у нас – "Порше БГ", информират, че в България са доставени 3500 леки и 900 лекотоварни автомобили от марката "Фолксваген" и 1300 автомобила от марката "Ауди", които ще бъдат засегнати от сервизната акция.

Засегнатите автомобили са от определени години на производство и са оборудвани изключително и само с дизелов двигател тип EA 189.

От компанията подчертават, че всички засегнати превозни средства са технически безопасни и напълно годни за пътна експлоатация.

"Потвърждаваме отново, че новите автомобили с Евро 6 дизелови двигатели и тези, които не са с дизелови двигатели тип EA 189, не са засегнати по никакъв начин.

Съгласно плана за действие, като първоначална стъпка съответните клиенти ще бъдат индивидуално уведомени, че качеството на отделяните отработени газове от автомобила им може да бъде подобрено.

Следващата стъпка от сервизната акция предвижда информиране на клиентите относно техническото решение за подобрение на автомобила им, след което те могат да уговорят час за посещение на сервиза", съобщават от "Порше БГ".