Международната рейтингова агенция Fitch („Фич”) понижи вчера дългосрочния суверенен рейтинг на Русия в чуждестранна и национална валута с една степен, от BBB на ВВВ- с „негативна” перспектива. Това се съобщава в разпространено вчера прессъобщение на рейтинговата агенция, цитирано от ТАСС.

Краткосрочният рейтинг в чуждестранна валута е потвърден на равнище F3, а „таванът” за рейтинга на страната е понижен от BBB на ВВВ с „негативна" перспектива.

ВВВ- е най-ниският рейтинг в категорията, която инвеститорите определят като „инвестиционна”. Следващата степен по методологията на Fitch BB+ вече се смята за „спекулативно” равнище.

Понижението на руския рейтинг е свързано с рязкото влошаване на перспективите пред икономическото развитие на страната в сравнение с 2014 г. на фона на спада в цените на нефта, понижението в курса на рублата и по-високите лихвени проценти, отбелязва агенцията.

„Санкциите на Запада, които бяха въведени за пръв път през март 2014 г., продължават да оказват натиск върху икономиката, блокирайки достъпа на руски компании и банки до външен капиталов пазар”, посочва още Fitch.

Експертите от агенцията прогнозират, че тази година брутният вътрешен продукт на Русия ще се свие с 4%, докато по-рано се предполагаше, че свиването ще е общо 1,5%. Според прогнозите растежът на руската икономика няма да се възобнови по-рано от 2017 г.

Както отбелязва Fitch, през тази година инфлацията в Русия ще бъде 8,5%. „Международните резерви на Руската федерация намаляха по-силно от прогнозираното и продължават да намаляват”, пише още в мотивите.

„Ускореният преход към плаващ валутен курс е спрял намаляването на резервите, но в края на 2014 г. те са възлизали на по-малко от 390 милиарда долара - с повече от 120 млрд. долара по-малко, отколкото в края на 2013 г., което е по-лошо от предишните ни прогнози", се казва в изявлението на агенцията.

„Обезценяването на рублата, колебанията на фондовия пазар и рязкото повишение на лихвите от 10 на 17 процента нанесоха сериозен удар по банковия сектор”, посочва Fitch.