Финландците гласуват за нов парламент днес – в момент, когато страната членка на ЕС и на еврозоната е в икономическа криза, продължаваща вече трета година, предаде Франс прес.

Проучванията на общественото мнение показват, че фаворит е партията Финландски център (с 24 процента подкрепа). На изборите преди четири години тя претърпя поражение след 10-годишно управление.

Според социологическите анкети за второто място ще спорят консерваторите на премиера Александър Стуб (16,9 процента) и евроскептичната и антиимигрантска партия "Истински финландци" на Тимо Сойни (16,7 процента).

Финландия, която избира парламента си по пропорционална система и се слави със способността си да постига консенсус, много често формира разнородни коалиции. Последния път управляващата коалиция се състоеше от шест партии. После две я напуснаха и останаха четири.

Основните задачи пред новото правителство са връщане на бюджетния дефицит под 3-процентовия праг, реформа на системата за здравеопазване и на местните органи на властта, които често спъват промените, инициирани от централната власт.

Изборите се следят внимателно от Брюксел, тъй като страната показа най-голямо неодобрение сред страните от еврозоната за финансовата помощ за Гърция през последните пет години.

Снимка: EPA

Лаконичният опозиционер

Юха Сипиля, лидерът на Финландския център, е на 54 години. По професия е инженер. В миналото е бил начело на компанията "Солитра", производител на части за мрежите за мобилна комуникация, която продава през 1996 г. за 12 милиона евро. След това започва да се интересува от финанси и биоенергийни източници. Роден е в северозападната селскостопанска част на Финландия.

Стилът му коренно различен от този на настоящия премиер Александер Стуб. Сипиля е лаконичен. Твърди, че опитът му в частния предприемачески сектор ще му бъде от полза, за да се справи с продължителната икономическа криза.

Партията му обещава създаването на 200 000 работни места за 10 години в секторите, в които има нужда, намаляване на бюрокрацията и на данъците, съкращаване на стотици хиляди излишни работни места в държавната администрация.

Във външнополитически план Сипиля е против членство в НАТО, но подкрепя задълбочаване на военното сътрудничество с Швеция, която също е обезпокоена от действията на Русия.

Сипиля не е евроскептик, но не иска федерализация на ЕС за разлика от мнозина негови съпартийци. Женен е и има пет деца. Признава, че не спортува.

Снимка: EPA

Общителният премиер

Премиерът Александър Стуб, на 47 години, е лидер на консервативната Национална коалиционна партия. В миналото е бил евродепутат, министър на външните работи, на външната търговия и на европейските въпроси. Стана премиер през юни.

Той поддържа връзки с много европейски и световни лидери. Има либерални икономически възгледи. Привърженик е на членството на Финландия в НАТО. Много активен е в Twitter, където има 202 000 последователи. Спортна натура - специалист по маратоните и триатлоните. Почитател на неофициалния стил, той е способен да даде пресконференция по тениска и шорти.

Откакто е на премиерския пост обаче, рейтингът на кабинета не спря да пада, и сега е едва 11 процента. Заради спорове в управляващата коалиция той така и не успя да извърши обещаните реформи. Стуб говори свободно шведски, английски, френски и немски. Учил е в Европейския колеж в Белгия, в Лондонската икономическа школа, в университета Фурман в САЩ и в Сорбоната в Париж. Женен е за английска адвокатка и има две деца.

Снимка: EPA

Харизматичният евроскептик

52-годишният Тимо Сойни е харизматичният лидер на дясната евроскептична партия "Финландците", която има амбициите да влезе в правителството. Сойни винаги е готов да дава интервюта и понякога дори измисля нови думи, за да внуши идеята си по-ясно.

Той е полиглот, завършил е политически науки. Един от основателите на партията "Финландците", отхвърляща европейската интеграция и имиграцията, той я ръководи от 1997 г. Бил е общински съветник, депутат и евродепутат.

Преди четири години "Финландците" отказаха да влязат в правителството, за да не подкрепят спасителния финансов план за Португалия. Преди три години Сойни спечели 3,4 процента на първи тур на президентските избори.