Финландия започна гранични проверки за пристигащи от Швеция мигранти в град Торнио. През последните дни в града имаше и протести срещу придошлите чужденци, предаде Ройтерс.
„Отсега нататък хората, които пресичат границата в Торнио, ще бъдат проверявани от полицията”, съобщи финландското вътрешно министерство. Търсещите убежище няма да могат да продължават пътуването си към други места във Финландия, без да се регистрират като търсещи убежище.
Стотина финландци се събраха на протест в града с плакати като настояваха за затваряне на границата. Според Асошиейтед прес в мирната демонстрация са се включили над 500 души, които са развявали финландски знамена.
По данни на Франс прес, че в протеста са участвали представители на крайната десница. Те са се обявили против приемането на голям брой бежанци във Финландия, като са изтъкнали, че преди да стигнат дотам, бежанците са прекосили сигурни европейски страни, в които е можело и е трябвало да останат.
Очаква се във вторник в град Торнио да заработи център за приемане на бежанци.
В петък финландското правителство заяви, че досега тази година във Финландия са пристигнали над 11 000 бежанци, предимно от Ирак. Броят им за цялата 2014 г. е само 3600. Очакванията са, че до края на тази календарна годината убежище във Финландия ще потърсят до 30 000 души.
По-рано през изминалата седмица Финландия обяви, че е съгласна да приеме своята квота от две на сто от 120-те хиляди бежанци, които ще бъдат поети от страните членки на Европейския съюз. Хелзинки обаче подчерта, че продължава да е против задължителни квоти.
Финландското правителство обмисля да намали средствата, които отделя за мигрантите. В момента един възрастен имигрант получава 316 евро на месец. Планира се орязване и на парите за социална интеграция. За да се изплатят средствата, необходими за справяне с по-високата миграция, правителството обмисля да повиши данъка печалба и данъка върху приходите за печелещите най-много.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия