През следващите четири години Финландия не трябва да изключва да се кандидатира за членство в НАТО, заяви премиерът Александър Стуб, цитиран от „Ройтерс”.

Активността на руските военновъздушни и военноморски сили в Северна Европа и проруския бунт в Източна Украйна подновиха дебата за членството в НАТО преди изборите във Финландия следващия месец.

Но влизането в Алианса със сигурност би било възприето с подозрение от Москва. Общата граница на Финландия и Русия е дълга 1300 километра и Кремъл отдава голямо значение на необвързания статус на Финландия през Студената война.

„Не виждам възможност финландско членство в НАТО да се случи в близкото бъдеще”, заяви Стуб на обща пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. „Много е важно през мандата на следващото правителство да не изключваме възможността да поискаме членство в НАТО. Второ, би било полезно да получим доклад за плюсовете и минусите на евентуално членство в НАТО”, каза той.

Изборният мандат във Финландия е четири години. Стуб подчерта, че ако Финландия, която е член на ЕС, някой ден поиска да се присъедини към НАТО, решението ще трябва да има обществена подкрепа.

Подкрепата за членство на страната в НАТО остава ниска, с 27 на сто, а 57 на сто от финландците са против. 61 на сто обаче смятат, че руската заплаха за Финландия се е увеличила, показва проучването по поръчка на вестник „Хелсингин Саномат”.

Финландия се готви да увеличи бюджета за отбрана и неотдавна подписа план за разширяване на отбранителното сътрудничество с Швеция. Хелзинки изпрати сили в ръководените от НАТО мисии в Афганистан и Косово.

Столтенберг подчерта, че със Стуб са обсъдили сътрудничеството и конфликта в Украйна, при който загинаха хиляди.