Финландският Едускунт (парламентът) избра днес председателя на спечелилата изборите през април партия "Финландски център" Юха Сипиле за министър-председател на страната, съобщи БТА.

Кандидатурата на Сипиле беше подкрепена от 128 депутати, при 62-ма "против". Утре премиерът и съставът на новото правителство ще бъдат утвърдени от президента Саули Ниинистьо.

В трипартийния нов кабинет ще има 14 министри. Министър на външните работи ще бъде лидерът на партия "Финландците" Тимо Сойни, известен с критичното си отношение към ЕС.

Водачът на десноцентристката Национална коалиционна партия (НКП) и бивш премиер Александър Стуб ще поеме министерството на финансите. Той ще има тежката задача да извърши съкращенията, необходими за оздравяване на преживяващата криза икономика.

"Финландски център" ще има шестима министри в правителството, а "Финландците" и НКП ще бъдат представени от по четирима. Юха Сипиле е роден на 25 април 1961 г. във Ветели. От 1980 до 1986 г. той следва в университета Оулу, където се дипломира като инженер. През 1998 г. започва собствен бизнес, но по-късно го продава. През 2011 г. е избран за депутат от провинция Оулу, а от юни 2012 г. оглавява партия "Финландски център".