Гръцкият министър на финансите поиска „малко време”, за да обясни позицията на кабинета „Ципрас” на всички партньори. На съвместната пресконференция с френския финансов министър Мишел Сапен Янис Варуфакис обеща до края на февруари да сложи на масата подробните си предложения. „След това, в срок до един месец, може би шест седмици, бихме могли да стигнем до споразумение”, добави той, цитиран от АФП.

Сапен поднови предложението на Париж да посредничи за ново спразумение между Атина и нейните партньори, но изключи опрощаване на дълга. Германският канцлер Ангела Меркел вече заяви категорично, че ново опрощаване на дълга няма да е възможно.

„Всичко, което може да облекчи бремето на гръцкия дълг, ще бъде добре дошло, но, разбира се, не става въпрос за анулиране на дълга”, подчерта френският финансов министър, като отбеляза, че това просто би прехвърлило бремето от гръцкия данъкоплатец върху европейските данъкоплатци.

В Париж Варуфакис заяви още, че желае глобално споразумение за финансовата ситуация на Гърция да бъде постигнато до края на май. Дотогава Гърция няма да търси нови заеми. По думите му Гърция е станала пристрастена към взимането на кредити и трябва да се сложи край на тази зависимост. „Бяхме избрани, за да сложим край на това пристрастяване”, каза министърът. „Изплащането на сегашните й дългове трябва да бъде обвързано със способността на Гърция да възстанови растежа си”, добави той.

Франция е готова да помогне на новото гръцко правителство да постигне споразумение с международните партньори, заяви френският финансов министър, според когото е закономерно Атина да се тревожи за бремето на дълга си и да търси начин да го облекчи.

Варуфакис подчерта, че Гърция иска да върне парите, но добави, че той иска нови условия и нови партньори за преговори, тъй като по думите му не си струва да се преговаря с т.нар. Тройка кредитори, които поставиха строги условия за спасяването на Гърция.

Освен това Варуфакис заяви, че има намерение да посети Германия - Берлин и Франкфурт, седалището на Европейската централна банка, за да разясни позицията на Атина. Говорител на германското министерство на финансите обаче заяви: „Не сме получавали официална молба от гръцката страна за подобна визита”.

„Наистина искам да отида в Берлин, Мадрид, Франкфурт”, подчерта Варуфакис на пресконференцията в Париж, където започна европейската му обиколка, по време на която ще посети Лондон и Рим, и в която първоначално визита в Германия не се предвиждаше.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер