Филм, напомнящ на французите за нападението в Ница на 14 юли в деня на френския национален празник, беше свален от екраните във Франция, пише в. "Фигаро".

"Денят на Бастилията" разказва за опит за предотвратяване на голям терористичен атентат в Париж в навечерието на 14 юли. В главната роля е Идрис Елба. Той играеше агент на ЦРУ, който се опитва да попречи на атаката. Филмът се прожектираше в 237 киносалона във, но веднага след нападението в Ница, извършено в Деня на превземането на Бастилията, директорите на кината един по един отмениха прожекциите, тъй като прецениха, че излъчването е неуместно след последните трагични събития.

Все пак 37 000 зрители успяха да видят филма за първите четири дни, когато вървеше. През уикенда компанията създател на филма Студио Канал поиска официално изтегляне на лентата от киносалоните и обеща да я пусне на по-късен етап само на дивиди.

Подобно нещо се случи миналата година с филма "Произведено във Франция", разказващ за журналист проникнал в джихадистка клетка, подготвяща атака в Париж.

Филмът трябваше да е бъде пуснат по кината на 18 ноември 2015 г., но заради нападенията от 13 ноември 2015 г. в Париж след време излезе само на дивиди. Очаква се същата да е съдбата на чешката кинотворба "Аз, Олга".

Премиерата й е за 31 август, но тя се прожектира предпремиерно в 10 киносалона във Франция. Във филма млада жена нарочно гази с камион пешеходци, което ще напомни на зрителите за случилото се в Ница. Сценарият обаче е от събития, станали през 70-те години.