Турският ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ и е обвиняван от Турция, че е организирал провалилия се преврат на 15 юли, заяви, че в действителност зад опита стои президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Толкова много факти се изясниха напоследък, че това е извън съмнение, казва той в интервю за ДПА, германския в. „Цайт“ (Zeit.de) и испанския в. „Паис“ (ElPais.com) от комплекса край Сейлърсбърг, Пенсилвания, където живее в доброволно изгнание от 1999 г. насам.

По-рано този месец турското правителство официално поиска екстрадицията на 78-годишния проповедник, който се превърна в обществен враг номер едно в Турция, припомня ДПА.

По думите на Гюлен турският президент планирал преврата година предварително и сега се опитва да укрепи властта си.

В интервюто проповедникът казва още, че при приземяването на самолета му в Истанбул в нощта на 15 юли Ердоган се е смял, а на летището обявил, че всичко се случва според плана.

Президентът нарекъл опита за преврат „дар от Бога“ и казал, че Турция е имала нужда от нещо такова, „за да може да бъде над закона и да преследва още хора“, твърди още проповедникът от Пенсилвания.

Началникът на Генералния щаб и шефът на разузнаването „знаеха всичко, което се случва“, заявява Гюлен.

Духовникът казва, че е поискал от международна комисия от експерти на САЩ, Германия, Холандия и други държави да проучат опита за преврат и обстоятелствата около него.

Гюлен не вярва Турция в скоро време да изпълни изискванията, поставени ѝ от ЕС, за да се присъедини към него. По думите му страната трябва да бъде заплашена с международни санкции, за да промени пътя си.

Aгенция Ройтерс пък цитира интервю на Гюлен за италианския в. „Стампа“, в което той посочва, че европейските лидери не са предприели ефективни действия, за да спрат придвижването на турското правителство към авторитаризъм.

„Укрепването на демокрацията, върховенството на закона и зачитането на човешките права в Турция са абсолютно необходими, за да бъдат управлявани бежанската криза и борбата срещу „Ислямска държава“ в дългосрочен план“ – заявява Гюлен. – Ако това не се случи, Европа рискува да се окаже с дори по-голям проблем, с катастрофа“.

Според ислямския проповедник европейските лидери трябва да насърчат присъединяването на Турция към ЕС, тъй като това би подсилило демокрацията и зачитането на човешките права.

Междувременно Анадолската агенция съобщи, че турските власти са задържали днес племенница на Гюлен в рамките на разследване на дейността на организацията ФЕТО (Фетхуллахистка терористична организация).

Емине А. е била задържана в град Ердемит в западния окръг Балъкесир при операция на полицията в ранните сутрешни часове.

Полицията е проучила данни от телефона ѝ и установила, че тя е водила значителна част от разговорите с абонат в САЩ. Освен това от дома ѝ са конфискувани множество снимки и книги на Гюлен, както и две еднодоларови банкноти. Според следствените органи тези банкноти са използвани от членовете на организацията на Гюлен за означаване на йерархията, като званията и длъжностите съответствали на комбинации от букви и цифри от серийните номера на банкнотите.