Страните членки на ЕС не са единни по въпроси като икономическия растеж или миграцията, но външната политика се определя с консенсус на всички страни, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от ТАСС.

"Известно е, че страните членки имат различни позиции по въпроси като икономическия растеж и миграцията. Но в Братислава беше укрепена основата на общата външна политика и политиката на колективна отбрана", заяви Могерини в интервю за в. "Кориере дела сера", обобщавайки резултатите от неформалната среща на ЕС. Ръководителката на европейската дипломация подчерта, че няма разногласия по отношение на Русия.

"Преди два дни единодушно удължихме санкциите. Също с единодушие беше решено да се отворят канали за диалог по основни въпроси от взаимен интерес. Водя сътрудничеството с Москва по решаването на проблемите на Сирия и Близкия изток от името на 28-те страни и няма никакви проблеми", подчерта тя.

Могерини изрази увереност, че ЕС ще се включи по-активно в търсенето на решение на сирийската криза "на етапа на политическото уреждане". "ЕС трябва играе водеща роля в преговорите за бъдещето на Сирия, които ще се различават от сегашния процес, съсредоточен преди всичко върху постигането на военно споразумение между руснаци и американци", подчерта Могерини.

Тя отбеляза, че са планирани срещи на външните министри на ЕС със сирийски представители и със специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура, които ще се състоят в кулоарите на Общото събрание на ООН.

След срещата в Братислава италианският премиер Матео Ренци изрази открито неудовлетворение от постигнатите споразумения по икономическия растеж и миграцията. Той не участва в съвместната пресконференция на германската канцлерка Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, като подчерта, че не споделя техния подход към тези въпроси, припомня ТАСС.