Федерика Могерини призова Конгреса на САЩ да спазва иранското ядрено споразумение
ЕС е готов да помогне на американските законодатели да намерят решения, каза Могерини
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Могерини и Лавров
Снимка: Reuters

Шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини, която е на посещение във Вашингтон, призова Конгреса на САЩ да спазва иранското ядрено споразумение, което бе поставено под въпрос от президента Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

На 13 октомври Тръмп отказа да потвърди, че Иран спазва споразумението, без да го денонсира официално. Тази процедура прехвърля топката в полето на Конгреса, приканен от президента да втвърди текста. Тръмп заплашва САЩ да се оттеглят от споразумението, ако исканията му не бъдат удовлетворени.

Доналд Тръмп нанесе удар по ядреното споразумение с ИранТой даде на Конгреса 60 дни да реши дали да бъдат възстановени санкциите срещу Техеран

Американски конгресмени обявиха, че подготвят законопроект с все още неясно съдържание.

"Казах на членовете на Конгреса, че САЩ трябва да спазват споразумението и имам гаранции от тях, от няколко души, че работят именно в този дух. Получих ясни сигнали, че целта е САЩ да продължат да спазват споразумението", каза Могерини след срещи с представители на Конгреса.

Тя не пожела да коментира съдържанието на готвения законопроект, който според редица наблюдатели се равнява на едностранно предоговаряне и следователно на нарушение на подписаното от Иран споразумение с големите сили (САЩ , Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия).

"Предоговарянето не е вариант, дори само на част от споразумението", предупреди тя.

ЕС е готов да помогне на американските законодатели да намерят решения, които са съвместими със спазването на споразумението, каза Могерини.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре