Личното ми желание е до юни да започнат преговорите за присъединяване на Западните Балкани към Европейския съюз. Това заяви върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност на ЕС Федерика Могерини на съвместна пресконференция с българския министър на външните работи Екатерина Захариева след края на неформалния съвет на министрите на външните работи „Гимних“ в София.

През април ще излезе докладът за всяка една от страните кандидати за ЕС от Западните Балкани и се надявам, че е голяма вероятността по-скоро да започнат преговорите със Скопие и Тирана, подчерта Захариева в отговор на журналистически въпрос. Голям е шансът това да се случи, но държавите трябва да работят усилено, добави тя.

По Западните Балкани, разбира се, че има единен подход от страна на министрите за доброто приемане, за добрата оценка на стратегията за Западните Балкани и всички елементи, които се съдържат в нея, подчерта още Могерини. По време на българското председателство имаме възможност да работим и да напреднем по целия регион.

Тя отбеляза, че стратегията за Западните Балкани се отнася до целия регион, не създава различни категории и различни очаквания към регионалните партньори.

Наистина това, че е неформален съветът не означава, че обсъжданията не са важни, напротив, успяваме да постигнем много в неформален план, посочи Захариева. Вчера обсъждахме представената от Комисията стратегия за Западните Балкани. В нея важното е, че тя е дългосрочна, всеобхватна и честна, защото не създава неоправдани очаквания. В същото време е и много конкретна с шест сфери на действия – основни инициативи, които ще придвижат тези страни към пълноправно участие в ЕС. Страните от Западните Балкани не са заден двор на Европа и не е в наш интерес да имаме страни, изолирани от европейската интеграция, каза тя.

По време на срещата обменихме идеи за преодоляване на предизвикателствата, пред които сме изправени. Вниманието беше насочено към сътрудничество в сигурността и отбраната, каза още Могерини, но подчерта, че най-важно е било обсъждането за Западните Балкани.

Могерини коментира и темата Сирия, като отбеляза, че ситуацията остава драматична.