Федерика Могерини: Двама служители на Европейския съюз са убити в Мали
ЕС поддържа мисия от чуждестранни съветници, които обучават Въоръжените сили на Мали
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Федерика Могерини
Снимка: EPA

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика могерини потвърди, че двама цивилни са убити при атака в туристически курорт в Мали, предаде АФП, цитирана от агенция „Фокус”.

„За съжаление мога да потвърдя, че е имало две жертви от нашите колеги от Европейския съюз, малийска жена и португалски мъж“, каза Могерини след среща на външните министри на ЕС в Люксембург.

Въоръжени мъже нападнаха луксозен курорт в МалиЗасега се съобщава за две жертви и 20 освободени от спецчастите заложници

Тя заяви, че убийството на двамата европейски служители показва колко силни са връзките на ЕС с Мали.

Европейския съюз поддържа мисия от чуждестранни съветници, които обучават Въоръжените сили на Мали. Освен това Брюксел има и делегация в Бамако.

Правителството на Мали заяви, че четиримата нападатели са убити, а 36 заложници са освободени.

Още 5 екстремисти са задържани след нападението близо до Бамоко.

Обстановката в бившата френска колония се влошава постепенно в последните години, след като през 2013 г. френски сили се намесиха и изтласкаха ислямистките и туарегски бунтовници, превзели територии в Северно Мали. В страната все още са разположени френски военни части, както и 10 хил. умиротворители на ООН.

Мали е в извънредно положение от ноември 2015 г. насам, когато нападатели взеха заложници в хотел „Радисън Блу“ в Бамако. Загинаха 20 души. Извънредното положение беше удължено с шест месеца този април.

 

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре