Елтън Симпсън, един от извършителите на стрелбата в Тексас, е бил под наблюдение на ФБР в продължение на години. 

Междувременно стана ясно и името на втория стрелец - Надир Сууфи е бил близък приятел на Симпсън и властите на Финикс са претърсили апартамент, в който двамата мъже са живеели.

Според съдебни документи Симпсън е бил наблюдаван от 2006 година насам, като през 2011 г. е осъден по обвинение за лъжа на ФБР агент. Тогава е разследван за връзки с терористични организации, след като е записан от информатор да казва, че иска да замине за Сомалия и „да се бие с братята си”.

С течение на разследването стават ясни все повече факти около двамата стрелци. Елтън Симпсън изповядва ислям от скоро, като е добре познат в Ислямския център във Финикс. В продължение на години се е молил, но последните два или три месеца не е посещавал молитва. Описват го като спокоен и усмихнат човек, неспособен да нарани други хора.

Все още не е ясно как точно Симпсън се е свързал със Сууфи. След проверка на съдебни документи е установено, че вторият нападател не е осъждан и информацията за него е оскъдна. Предполага се, че двамата мъже се познават от Ислямския център във Финикс, където се провеждат редовни мюсюлмански молитви.

По-рано активисти на „Ислямска държава” поеха отговорност за нападението срещу антиислямско събитие в Тексас, съобщи Дейли Телеграф. Това се смята за първа акция на джихадистите на американска територия.