ФБР разследва хакерски атаки срещу Федералната корпорация за застраховане на влоговете (ФКЗВ), зад които според нейни служители стоят китайски военни, предадоха Ройтерс и ТАСС.

ФКЗВ е една от трите правителствени агенции, които регулират търговските банки в САЩ. Тя разглежда плановете на големите банки за справяне с фалит и има достъп до данните за влоговете на милиони американци.

Хора, запознати със случая, казаха, че миналия месец ФКЗВ е позволила на сътрудници на Конгреса да направят преглед на вътрешната комуникация между нейни висши служители във връзка с хакерските действия. От комуникацията ставало ясно, че според началниците на банковия регулатор кибератаките са били извършени от хакери, действащи по поръчение на китайската армия.

Проникванията, при които хакерите са получили достъп до десетки компютри, включително на работното място на бившата председателка на ФКЗВ Шийла Беър, са започнали през 2010 г. и са продължили няколко години. Освен от ФБР те са разследвани от комисия на Конгреса.

Тази година ФКЗВ е докладвала на Конгреса за поне седем сериозни според нея инцидента, свързани с компютърната сигурност, които станали през 2015 или 2016 г.

Според годишен доклад на регулатора през финансовата 2015 г. са били регистрирани 159 случая на непозволено компютърно проникване. При повечето от тях обаче ставало дума не за хакерски атаки, а за недобросъвестни действия на служители, които копирали поверителни данни върху свои носители. ФКЗВ уверява, че е затегнала мерките за сигурност.