Избраният за американски президент Доналд Тръмп обяви, че председателят на Националния комитет на Републиканската партия Рейнс Прибъс ще бъде началник на неговия кабинет в Белия дом, съобщават световните агенции.

Смята се, че назначението е протегната ръка към републиканското мнозинство в двете камари на Конгреса. Прибъс е близък до говорителя на Камарата на представителите Пол Райън, посочва „Ройтерс”.

В седмиците до влизането си в Белия дом, Тръмп работи внимателно по попълването на местата в своята бъдеща администрация. Началникът на кабинета се смята за едно от ключовите ранни назначения, тъй като от него зависи много по отношение на ангажиментите на държавния глава.

Конкурент на Рейнс Прибъс за поста беше Стив Бенън, ръководител на кандидатпрезидентската кампания и бивш началник на консервативното онлайн издание „Брейтбарт”. Той ще стане стратегически съветник на държавния глава.

„Стив и Рейнс са високо квалифицирани лидери, които заедно работиха добре по време на нашата кампания и ни доведоха до историческа победа. Сега те двамата ще бъдат с мен в Белия дом, докато работим, за да направим САЩ отново велики“, подчерта Тръмп.