Фестивалът „Фабриката на Дядо Коледа" се провежда 12-та поредна година под голям прозрачен купол в Будапеща.

За толкова време събитието се е превърнало в едно от най-големите благотворителни мероприятия в Европа по това време на годината.

От самото начало принципът на инициативата е да не се събират пари, а само храна, продукти за почистване, дрехи, книги и играчки в добро състояние.

Мисията на „Фабриката на Дядо Коледа" е да помага на семейства, които живеят в голяма бедност. За няколко години фестивалът става национално събитие, като събира дарения в различни търговски центрове.

Организаторите обединяват сили с Унгарската поща и така всеки може да изпрати безплатно кутия с продукти, като го адресира просто до „Фабриката на Дядо Коледа".

И докато в първите години фестивалът събирал няколко хиляди кутии, само миналата година са били получени над 125 тона дарения. В първите години фестивалът подпомагал около 3 хиляди деца, но днес няколко стотин хиляди деца годишно получават този тип помощ.

Отделно от това, „Фабриката на Дядо Коледа" организира и посещения на деца от центрове за закрила, които помагат за разпределението на получените помощи. Накрая всяко дете може да си избере по една играчка от даренията.

Много унгарски училища организират екскурзии до „Фабриката на Дядо Коледа" и учениците им сами донасят даренията си. Така децата се учат да помагат на другите и сами виждат как точно допринасят за това.

Тази година фестивалът се провежда в продължение на 20 дни с участието на около 2000 доброволци. Даренията се разпределят в цялата страна от Червения кръст.