Прекомерното разчитане на евтини пари, осигурени чрез либералната политика на централните банки, няма да доведе до балансиран икономически растеж, а лихвите ще трябва да бъдат повишени със засилването на икономическата активност. Това се посочва в заключителната декларация от срещата на финансовите министри и централните банкери на Г-20 в Анкара, предаде Ройтерс.

Авторите на декларацията не се поддадоха на натиска на страните с нововъзникващите пазарни икономики, които настояваха очакваното повишение на водещите лихви в САЩ да бъде заклеймено като риск за растежа, отбеляза Ройтерс.

"Мерките на паричната политика ще продължат трайно да подкрепят икономическата активност с мандат от централните банки, но само паричната политика не може да доведе до балансиран растеж", се посочва в съобщението от срещата.

"Финансовото Г-20" обещава да избягва всякакви изненадващи или прекомерни действия с цел да ограничи нестабилността, причинена от изтичането на капитали от нововъзникващите пазари към "сигурното убежище" на долара.

Тази нестабилност е в основата на опасенията от повишаване на водещите лихви на Управлението за федерален резерв на САЩ. Страховете бяха засилени от перспективата за забавяне на китайската икономика, която е втората по големина в света.

Заключителният документ приветства икономическия подем в някои страни, отбелязвайки обаче, че растежът е под очаквания.

Косвено се споменава обезценяването на юана, което Китай обяви през август и според мнозина по-скоро бе преструктуриране на валутния курс в пазарна посока, отколкото ход за подпомагане на износа.

Миналата година в Австралия страните от Г-20 се договориха през идните пет години на ускорят растежа на световната икономика с още 2 процента над очакваното чрез структурни реформи и координирани инвестиции. Те обаче изостават от графика, се посочва в съобщението.

Ключово значение има стимулирането на инвестициите, посочват финансовите министри и централни банкери. Правителствата ще подготвят окончателните си инвестиционни стратегии до ноември, когато лидерите на Г-20 ще се съберат за обсъждането им в турския град Анталия.