Еврозоната обяви днес решението си да деблокира облекчаване на гръцкия дълг, предаде "Франс прес". То бе одобрено, а после бе временно спряно под натиска на Германия след изненадващото оповестяване през декември от Атина на социални мерки.

Европейският стабилизационен механизъм - орган на еврозоната, отговарящ за контрол на гръцкия дълг, дава зелена светлина за "краткосрочни" мерки, се посочва в негово съобщение.

Тези мерки за облекчаване на дълга са наречени краткосрочни, тъй като могат да бъдат взети бързо.
Това официално решение подкрепя съобщение в този смисъл, направено на 24 декември от председателя на Еврогрупата и министър на финансите на Холандия Йерун Дейселблум.

Тогава Дейселблум посочи, че Гърция е премахнала съмненията в решимостта й да предприеме реформи за намаляване на дълга, което на практика откри пътя за това облекчаване.

Еврозоната даде съгласие за тези мерки за облекчаване на гръцкия дълг на 5 декември в замяна на реформи. Но тя временно ги спря девет дни по-късно, на 14 декември, по искане на Германия - основен кредитор на Гърция.
Това решение беше взето след обявяването от гръцкия премиер Алексис Ципрас на нови социални мерки, отнасящи се до малките пенсии и увеличението на ДДС.