За първи път България се нарежда сред фаворитите за спечелването на "Евровизия". Финалът е в Киев, а българският участник Кристиан Костов се класира с песента Beautiful mess ("Красива бъркотия"). Той излезе на сцената във втората част на конкурса под номер 25.

Гласуването вече приключи. Оспорвана е надпреварата между Португалия и България. 

Според прогнозите на букмейкърите страната ни зае челна позиция и се изкачи на първо място като потенциален победител. 

За българския представител могат да гласуват зрителите и журитата от 20 страни - Украйна, Франция, Германия, Швейцария, Македония, Естония, Израел, Малта, Холандия, Сърбия, Дания, Румъния, Сан Марино, Литва, Хърватска, Норвегия, Беларус, Унгария, Австрия и Ирландия.

Снимка: EPA

Според регламента на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) от България може да се гласува за другите изпълнители, но тези българи, които се намират в една от изброените държави, имат шанса да подкрепят Кристиан Костов.

Сънародниците ни трябва да гледат местната телевизия, която излъчва конкурса и да следват посочените инструкции и телефонните номера, които се появяват на екрана. Вотът на зрителите започна веднага след края на последната конкурсна песен. Всеки има право да изпрати до 20 есемеса за Кристиан.

Той разчита на подкрепата на всички българи по света.

Във "Фейсбук" той благодари на всички за подкрепата:

Палци на Кристиан ще му стискат и неговите роднини от Ямбол. Той е наполовина ямболия. Баща му е родом от там. Откакто живеят в Русия, не пропускат година, в която да не посетят близките си в родния град.

Той получи послания и от колегите си, които публикуваха в социалните мрежи обръщения с пожелания към него. Поли Генова му пожела успех:

Веднага след класирането за финала Графа публикува песента на страницата си във "Фейсбук", като многозначителният му коментар е "Велико!".

Премиерът Бойко Борисов също пожела успех на младия изпълнител:

Кристиан се пребори с конкуренцията на общо 18 изпълнители на полуфинала и се класира сред най-добрите в надпреварата с песента Beautiful Mess ("Красива бъркотия").

Кристиан Костов е на 17 години, един от най-популярните поп изпълнители от новото поколение както в България, така и в Русия. Младият изпълнител, чиито корени са от България и Казахстан – откъдето са неговите родители, е роден на 15 март 2000 г..

Снимка: EPA

Започва музикалната си кариера на 6-годишна възраст в престижната московска музикална школа „Непоседы“, която е известна с развитието на млади таланти. Участва с голям успех в редица национални и международни състезания, като Sound kids, където е победител, „Нова вълна за деца“ (финалист, 2012) и „Школа музыки“ (2012).

Важно за него е и участието му в предаването за деца таланти The Voice Kids, където негов ментор става победителят от „Евровизия 2008” Дима Билан.

Преди две години Кристиан стана много популярен и у нас с участието си в музикално риалити, където освен парчета на Джъстин Бийбър, Сам Смит и Бруно Марс, изпълни и обичаната от поколения българи песен на Васил Найденов – „Болката отляво”.

По-късно Кристиан получи и договор с голяма звукозаписна компания, а дебютният му сингъл „Не си за мен“ оглави националната класация на най-излъчваните български песни в ефира за две седмици.

Снимка: EPA

Вълнувам се, че за пръв път ще представям цялата държава и всички българи по света. Само тази отговорност ме притеснява, иначе съм подготвен, сигурен съм в себе си, знам, че работата, която свършихме през последните 2 – 3 месеца няма как да не се отблагодари. Това каза Кристиян Костов пред bTV две седмици преди полуфинала.

Мисля, че от мен зависи най-много 20%, останалото е екипът, а имам голям късмет с него – същият екип подготви Поли Генова миналата година и тя и спечели 4-то място, каза младият певец.