В България 99,8 на сто от учениците от основното образование (11-15 г.) изучават чужд език при средно равнище за ЕС от 98,6 процента, показват данни на Евростат, представени от Европейската комисия.

Общо 83,3 на сто от учениците у нас изучават един чужд език, а 16,5 на сто учат и втори.

Средно в ЕС втори чужд език изучават 58,8 на сто от младежите. По този показател нашата страна е сред последните четири държави, наред с Унгария (6 на сто), Австрия (8,8 на сто) и Ирландия (12,7 процента).

Английският, френският и немският са най-изучаваните в ЕС езици. Единствено в България и бившите съветски балтийски републики (Естония, Латвия и Литва) като втори чужд език се изучава руски. Данните показват, че 87 процента от българските ученици изучават английски, а 16,9 на сто - руски език.

Общо в ЕС 97,3 на сто учат английски, а френският е на второ място с 33,8 на сто. Немски учат 23,1 на сто, а испански - 13,6 на сто от европейските ученици. Руски в ЕС изучават 2,7 на сто от младежите, а най-слабо е търсенето към уроци по италиански (1,1 на сто). В Люксембург, Финландия, Италия, Естония и Румъния учениците най-често изучават няколко чужди езика. Най-слаб е интересът към чуждите езици в Унгария и Австрия.