Лидерите на 27-те страни членки на ЕС бяха на аудиенция при папа Франциск. Те са в италианската столица за честванията по повод 60-ата годишнина на основополагащия Римски договор.

В Рим не присъства британският премиер Тереза Мей, която другата седмица официално ще задейства процедурата за напускане на Съюза.

Снимка: Reuters

На аудиенцията папата призова Европа да защитава своите ценности и да бъде солидарна, за да се справи с кризите и центробежните тенденции.

Папата заяви още, че без визия за бъдещето Евросъюзът е обречен. На аудиенцията присъства и президентът Румен Радев, който благодари на папа Франциск за вниманието, което отделя всяка година на България по време на честванията на светите братя Кирил и Методий в Рим всеки 24 май.

Снимка: Reuters

Големият брой карабинери и военни по улиците е само видимата част на мерките за сигурност за срещата в Рим. Туристите не се впечатляваха днес, но остават разочаровани, че утре няма да имат достъп до центъра на града.

Точно там преди 60 години, в залата на Хорациите и Куриациите на Капитолия, 6 страни въодушевено поставят началото на Обединена Европа. Днес 27-те трудно убеждават, че наистина искат да продължат заедно, точно 4 дни преди официално да започнат да се разделят с Великобритания.

След като Полша и Гърция заплашваха до последния момент да не подпишат Римската декларация утре, се наложиха компромиси в текста, за да не се провали идеята за единство в деня на 60-ата годишнина на Обединена Европа.

Текстът на декларацията трябва да задоволи очакванията на страните, които искат да напредват по-бързо от други, и на тези, които се страхуват от различни скорости, но най-вече, трябва да звучи достъпно, за да заинтригува и гражданите на Европа.

Администрацията на Доналд Тръмп изпрати поздравления до Европейския съюз повод 60-ата годишнина на основополагащия Римски договор.