В бюджета за следващата година евродепутатите гарантираха по-голяма подкрепа за безработните младежи и допълнителни средства за ключови инициативи за подпомагане на малките и средни предприятия, транспортни и инфраструктурни проекти, изследвания и Еразъм за студентска мобилност. Размерът на бюджетните кредити за поети задължения възлиза на 157,86 млрд. евро, както и 134,49 млрд. евро в бюджетни кредити за плащания.

Бюджетът за 2017 г. е ориентиран към засилване на икономическия растеж, създаване на работни места, особено за младите, и справяне с миграционната криза. Допълнителните 500 млн. евро, които добавихме към Инициативата за младежка заетост, са ясен сигнал, че ЕС трябва да действа. Ние също така направихме всичко възможно, за да се справим с първопричините за миграцията”, каза водещият докладчик Йенс Гайер.

Младеж, работни места и растеж

Европейският парламент гарантира 500 млн. евро повече от предвиденото в проектобюджета за Инициативата за младежка заетост с цел подпомагане на младите при намиране на работа. Други 200 млн. евро са предвидени за стимулиране на ключови инициативи за растеж и работни места.

Бежанска и миграционна криза

Евродепутатите осигуриха пакет за стимулиране със 728 млн. евро, предвиден предимно за фондове, свързани с миграцията, включително 28 милиона евро повече за UNRWA (Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток (общо 310 милиона евро) и 3 милиона повече за подкрепа на мирните преговори в Кипър (общо 34,8 милиона евро).