Правителствените ръководители на десет държави ще се опитат да сближат позициите си за общо решение на бежанския проблем в Европа. На срещата ще присъства и европейският комисар по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос, който ще направи изявление след срещата.

Австрийският канцлер Кристиан Керн, който е домакин на срещата, очаква трудни разговори заради различните тези на държавите. Това, по което има съгласие е, че възможното решение твърде дълго се бави.

Основните теми на разговорите ще бъдат отново по-строгият контрол на външните граници и разпределението на бежанците.

Австрийският канцлер е скептичен, че споразумението между Турция и ЕС ще проработи. Затова Керн настоява и за голяма защита на външните граници и по-голяма помощ за държавите, от които идват мигрантите.

На срещата ще присъства и унгарският премиер Виктор Орбан, който преди дни обяви нова идея – един милион бежанци да бъдат настанени в лагера извън Европейския съюз. Унгария отказва да приеме бежанци не само по квотното разпределение, но и такива, които са регистрирани по Дъблинското споразумение и това създава напрежение в Австрия, но и с част от Скандинавските държави.

На предходната среща на върха на държавите от Балканския път през февруари във Виена бе взето решение да се затвори Балканският маршрут.

На тази среща не бяха поканени Германия и Гърция. Сега и канцлерът Ангела Меркел и гръцкият премиер Алексис Ципрас ще присъстват на разговорите. Към двамата са и част от критиките – заради твърде либералната политика на Меркел и заради неспазване на Шенгенските споразумения като външна граница.