Европейската комисия изрази недоволство от пренебрегването на ролята на ЕС при представянето на съобщението за откриването на седем планети с размерите на Земята около близка до Слънчевата система звезда.

Откритието бе оповестено снощи от НАСА.

Комисията днес поясни, че учените са добили данни за новооткритите планети по проект, финансиран от ЕС и ръководен от астроном от университета в Лиеж (Белгия).

Ролята и приносът на комисията и на Европа не бяха добре отчетени, това беше европейски проект, заяви говорител на комисията. Възползвам се от това, че в момента в НАСА спят, за да подчертая нашата роля, добави той.

С гордост поздравяваме учените за тяхното откритие, проектът беше финансиран с европейски средства. Това показва, че успехът е възможен при международно сътрудничество. ЕС ще продължи да финансира научни изследвания, а за това проучване бяха осигурени 1,96 милиона евро, поясни ЕК.

Финансирането от ЕС е било осигурено по програмата за търсене на живот извън Слънчевата система. ЕК пояснява, че в този проект НАСА е била "помощник" с осигуряването на техника.