Европейският парламент изрази неодобрение към проектобюджета на Еевроепейския съюз за 2014-2020 година и поиска промени в текстовете, съобщиха световните агенции.

Многогодишната финансова рамка беше одобрена от лидерите на ЕС, но евродепутатите гласуваха резолюция, с която се изразяват неодобрение към текста. Подкрепа на заключението дадоха 506 евродепутати, 161 бяха „против” и 23 въздържали се.

„ЕП отхвърля споразумението под настоящата му форма, тъй като то не отразява приоритетите и притесненията” на европейските депутати, се казва в резолюцията.

Финансовата рамка за периода беше резултат от множество срещи на върха и сериозни усилия на лидерите, за да постигнат компромиси в обема на приходите и разходите. Сега са заложени постъпления от 960 млрд. евро и харчове от 908.4 млрд.евр.

Депозираната резолюция е подкрепена от консерваторите, социалистите, демократите и либералите в ЕП. Исканията са за по-голяма гъвкавост в бюджетните линии от една година спрямо друга, както и възможност за ревизии в текущия бюджет.

България стана е една от четирите страни, които при съкратен евробюджет получи повече пари отколкото през предходния период - над 15 млрд. евро .