Европа въвежда нова система за следене на авиопътниците. Идеята е от съображение за сигурност да се пазят всички авио-резервации за последните шест месеца.

Споразумението беше постигнато на заседанието на Европейския съвет на вътрешните министри в Брюксел.

Целта на мярката е да се следят потенциално опасни лица, които използват вътрешни полети, за да се придвижват между отделните държави- членки.

Подобна система за следене на данните с резервации се обсъжда от пет години. Тя отново стана актуална след парижките атентати и информацията, че терористите са се придвижвали свободно из Стария континент.

Министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов напомни, че преди да удари еврейския музей в Брюксел миналата година французинът Мехди Немуш е изпълнил едно дълго пътуване до Югоизточна Азия. След това каца на летище в Германия и накрая оттам удря Белгия.

С новата система, подобни подозрителни лица ще може да бъдат засечени в момента, в който си направят самолетната резервация. В резултат на днешната среща на вътрешните министри се очакват промени и в Шенгенското пространство. Идеята е да се върне граничният контрол за две години, за да се овладее бежанската криза. На съвета беше одобрена и реформата на Европол. Целта- организацията да се превърне в основен център за споделяне на информация между вътрешните министерства на страните членки.