Срещата на финансовите министри на еврогрупата завърши без решение за Гърция, което трябва да бъде взето на срещата на високо равнище на еврозоната, заяви нейният председател Йерун Дейселблум, цитиран от ТАСС.

Според източници на Франс прес, министрите на финансите на държавите от еврозоната са подготвили списък с допълнителни условия към Гърция, които трябва да бъдат изпълнени, за да започнат преговори за нов план за спасяване на страната от финансов колапс.

Очертават се два полюса - Франция и Германия, които са и основните кредитори на Атина.

Исканията включват предложението на Германия за създаване извън Гърция на специален фонд с гръцки активи за 50 милиарда евро като гаранция за изпълняване на обещаните от страната приватизации.

Друга германска идея, за временно излизане на Гърция от еврозоната за период от 5 години, наред с преструктуриране на нейния дълг, според едни източници е премахната още от работната версия, но според други остава като краен вариант.

Списъкът предвижда още гръцкият парламент да гласува до 15 юли първата група реформи, обещани от правителството на страната. Необходимо е списъкът да бъде одобрен от държавните и правителствените ръководители на 19-те страни от еврозоната на среща в Брюксел днес.

Ако Гърция и държавите от еврозоната постигнат споразумение, това ще позволи Атина и нейните международни кредитори да започнат преговори за трети план за финансова помощ в размер на над 74 милиарда евро за период от три години.

Франс прес цитира инфромации, според които цялата програма ще е в размер на 82-86 млрд. евро.

По-рано днес Ройтерс цитира работна версия на общата позиция на финансовите министри, според която Гърция трябва да реформира пенсионната си система, да промени размера на ДДС и да повиши независимостта на статистическата си служба.

Това дойде на фона на други информации за изключително напрегната обстановка по време на преговорите. Заради прехвърчалите искри, първоначално планираният за днес Европейски съвет беше отложен.

"Решението за подкрепа на Гърция е съгласувано на 90 процента, останалото ще бъде направено на срещата на високо равнище", каза и белгийският министър на финансите.

Министърът на финансите на Люксембург подчерта, че на масата на преговорите на срещата на високо равнище на еврозоната остават и двата варианта за решение за Гърция - както запазване на страната в еврозоната и предоставянето на помощ, така и изход от еврозоната и дефолт".

Меркел не вярва на сълзи

Гърция е готова за компромис и заради това споразумение с кредиторите може да бъде постигнато днес. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас при пристигането му на срещата върха на еврозоната, предаде ТАСС.

"Готов съм за още един компромис. Ще можем да постигнем споразумение днес, ако всички поискат това. Ние дължим това на народите на Европа, които искат Европа да бъде обединена, а не разделена", посочи Ципрас.

„Няма да има споразумение на всяка цена“, заяви обаче германският канцлер Ангела Меркел на влизане на срещата на върха на Еврозоната.

Причината? "Най-важната валута е изгубена - доверието. Знам, че всички са на ръба, но трябва да сме сигурни, че плюсовете са повече от минусите".

„Предстоят ни тежки преговори“, добави тя.

В Гърция разлюбват Ципрас

В Атина зрее недоволство срещу правителството на Алексис Ципрас. Спасителните реформи, които премиерът предложи на кредиторите, ще доведат до съкращения в хотелиерския и ресторантьорския бранш.

Изпаряват се и надеждите, че банките утре ще отворят.

Освен това вътре в СИРИЗА започват бунтове, част от депутатите гласуваха срещу спасителния пакет.

На фона на всичко това идва един парадокс - през този сезон Гърция отчита скок на туристите. Ръстът е с цели 15%. Близо 19 милиона чужденците са почивали тук през първите шест месеца на годината.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер