Европейският комисар по здравеопазването Витенис Андриукайтис покани противниците на ваксините да обиколят европейските гробища и да посетят деца, болни от детски паралич, предаде Франс прес.

По време на пресконференция в Брюксел той заяви, че „движенията против ваксините не знаят какво вършат и за какво говорят”.

„Тази година едни млади родители погребаха детето си, което почина от морбили [дребна шарка, а не едра шарка, както неправилно беше посочено в превода по-рано]. Нека тези, които се обявяват преди ваксините, да посетят това семейство, да отидат на гроба на детето им, за да разберат какво правят”, призова Андриукайтис.

Той припомни историческите факти, че европейските гробища са пълни с деца и младежи, починали през XVIII и XIX век именно защото не е имало ваксини.

„Тези движения ни връщат десетилетия назад във времената на мракобесието, ако не и в каменната ера”, категоричен е еврокомисарят.

„Страните членки са ратифицирали конвенцията за правата на детето и трябва да гарантират спазването им на най-високо равнище”, категоричен е Андриукайтис.

Той добави, че ако родителите на децата не разбират това, правителствата са тези, които ще трябва да поемат отговорност за защитата на тези деца и да отстояват правото им на живот.