Финансовите министри от еврозоната дадоха одобрението си програмата за подпомагане на Гърция да бъде продължена въз основа на плана за реформи, предложен от Атина. Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за еврото Валдис Домбровскис, цитиран от световните агенции.

Сега искането на Гърция за продължаване на програмата подлежи на одобрение и от парламентите на страните членки. Удължаването на програмата може да бъде подложено на гласуване в парламентите на страните от еврозоната, които предвиждат такава процедура, особено Германия, уточни Домбровски.

Финансовите министри от еврозоната днес дадоха зелена светлина програмата за финансова помощ за Гърция да бъде продължена с 4 месеца. Министрите призовават Атина да развие и разшири списъка с реформи, се посочва в изявление на Еврогрупата. Френският президент Франсоа Оланд приветства от Париж днешното решение като "един добър компромис".

Гърция публично разкри списъка си с реформи, който по-рано изпрати в Брюксел като част от споразумението за удължаване на жизнено важното кредитиране. Реформите ще „затвърдят фискалната устойчивост, ще гарантират финансовата стабилност и ще подкрепят икономическото възстановяване“, се казва в писмо на финансовия министър Янис Варуфакис до европейските кредитори на Гърция.

Програмата включва серия от мерки за борба с корупцията, подобряване на ефективността на събирането на данъци, на системата за социално осигуряване и намаляването на бюрокрацията. Планът не предвижда отменянето на сделки за приватизация, които вече са завършени.

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че в плана на Гърция за реформи, липсват ясни признаци за готовността на Атина да спази обещанията си.

В някои части, "включително и най-важните", предложението за реформи, "не носи ясни гаранции, че правителството възнамерява да предприеме описаните реформи", заяви ръководителката на МВФ Кристин Лагард.


  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер