Финансовите министри на страните от еврозоната постигнаха съгласие за трети финансов спасителен план за Гърция, чийто размер може да достигне 86 милиарда евро, предаде Франс прес.

Нови заеми, чийто размер може да достигне 86 милиарда евро, ще бъдат отпуснати на Гърция в следващите три години, съобщи Комисията, цитирана от БТА.

25 милиарда евро от тази сума ще са предназначени за рекапитализацията на гръцките банки, посочи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Първият финансов пакет от спасителния план ще е в размер на 26 милиарда евро и ще се отпусне на няколко транша до края на октомври, заяви председателят на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг, цитиран от ТАСС. Реглинг уточни, че първият транш може да се извърши на 19 август.
На 20 август Гърция трябва да изплати на Европейската централна банка 3,4 милиарда евро, припомня Франс прес.

"Естествено, имаше разногласия, но съумяхме да решим последните проблеми", заяви шефът на Еврогрупата, цитиран от Ройтерс.

Първият пакет от 26 милиарда евро ще се раздели на две части - 10 милиарда евро ще бъдат незабавно отпуснати на отделна сметка и ще са предназначени за рекапитализацията на гръцките банки. Втората част от 16 милиарда евро ще се раздели на няколко транша - 13 милиарда евро, които ще се отпуснат най-късно до 20 август, и още един или няколко транша наесен, в зависимост от изпълнението на реформите в Гърция, се уточнява в изявление на Еврогрупата, цитирано от АФП.

Рекапитализацията на гръцките банки ще се състои наесен след провеждането на стрес-тестове, заяви Йерун Дейселблум и увери, че парите на вложителите в гръцки банки няма да пострадат.

"Еврогрупата смята, че рекапитализацията може да се осъществи с помощта на обичайните финансови инструменти. Номинално съкращение на дълга е изключено", заяви Дейселблум, цитиран от ТАСС.
До края на годината ще се учреди приватизационен фонд на гръцките активи. Структурата му трябва да се съгласува най-късно до края на октомври, а фондът трябва да заработи в края на годината, съобщи шефът на Еврогрупата.

Управителният съвет на Международния валутен фонд ще разгледа наесен дали Фондът да се включи в третия финансов спасителен план за Гърция, добави Дейсеблум.
"Участието на МВФ ще бъде обусловено от завършването на пенсионната реформа", уточни той.
По думите на Дейселблум, Еврогрупата смята бъдещото участие на МВФ в третия спасителен план за Атина за незаменимо.

"Ние приветстваме инициативата на ръководството на МВФ да разгледа по-нататъшна финансова подкрепа за Гърция след завършване на фискалните, структурните и финансовите реформи", заяви Йерун Дейселблум.