Финансовите министри на еврозоната ще проведат нов видеоконферентен разговор в сряда сутринта, за да обсъдят новите предложения от Гърция за справяне с кризата. Това заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Междувременно Атина поиска отсрочка от МВФ за падежа, който трябва да плати.

„Друга телеконференция на Еврогрупата ще има в сряда сутринта, след обявеното ново писмо от гръцкото правителство”, написа той в социалната мрежа „Туитър”.

Дейселблум обясни, че е твърде късно да се удължи съществуващият спасителен пакет за Гърция и че позицията на страната към кредиторите и партньорите от еврозоната трябва да се промени, преди да се стигне до нова програма.

След спешния разговор тази вечер председателят на Еврогрупата заяви, че съветът ще разговаря отново утре сутрин, за да обсъди нови предложения, които правителството в Атина ще направи.

„Политическата позиция на гръцкото правителство изглежда не се е променила”, заяви той, цитиран от „Ройтерс”.

Дейселблум обаче подчерта, че всяка нова програма за Гърция ще бъде обсъдена след референдума, свикан от правителството на Алекси Ципрас, и, че нова програма би могла да съдържа по-строги мерки от досегашните.

В същото време финландският министър на финансите Александър Стуб заяви, че Еврогрупата е заключила, че исканията на Ципрас за удължаване на спасителната програма за Гърция или облекчаване на дълга са невъзможни.

В туит той заяви, че третото искане – за кредит от Европейския механизъм за стабилност, може да се осъществи отделно от спасителните процедури, които се използват в момента.

„Еврогрупата приключи. Писмото на Ципрас включва три искания. Удължаването на програмата или „подстрижка” са невъзможни”, написа Стуб.

Атина поиска отсрочка от МВФ

Днес в полунощ местно време изтича крайният срок на втората програма за международната финансова помощ за Гърция, в рамките на която Атина не е получила около 7,2 милиарда евро заради неизпълнение на исканите от кредиторите реформи.

От нула часа тази нощ Гърция технически изпада в несъстоятелност, след като не преведе вноската от 1,6 млрд. евро по заема от Международния валутен фонд.

Гърция е изпратила запитване до МВФ, в което иска отлагане на падежа в размер на 1,6 милиарда евро за неопределен срок, съобщи електронната версия на германския вестник „Билд”.

В запитването до МВФ се посочва, че изпадналата в криза държава е готова да обслужва дълговете си в бъдеще.

Исканията на Ципрас

В предложението си за обсъждане на трети спасителен пакет за Гърция, изпратено във вторник следобед на европейските партньори, Алексис Ципрас иска над 29 млрд. евро, с които страната да си плати дълговете до 2017 г. включително.

Това стана броени часове преди изтичането тази нощ на втория пакет, подкрепен от МВФ, ЕК и ЕЦБ, и предвидените за удължаването му близо 16 млрд. евро.

С изтичането на пакета Атина трябва да преведе на МВФ 1,6 млрд. евро, за да не изпадне в състояние на „нередовен платец” и произтичащото от това спиране на средствата от фонда.

Текстът на писмото до председателя на Еврогрупата и до фонда Европейски механизъм за стабилност (European Stability Mechanism, или ESM) – но не и до МВФ, е разпространен от няколко западни издания.

От него се вижда, че Гърция се обръща за двугодишен заем от съдържащия 500 млрд. евро ESM в размер на 29,1 млрд. евро, който да се използва единствено за покриване на външни и вътрешни задължения, подлежащи на връщане в следващите 30 месеца.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер