Евродепутати: В Малта има чувството на безнаказаност
Делегация на Европарламента констатира, че в островната държава липсва достатъчно разделение на властите, а главният прокурор концентрира прекалено много власт
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Валета
Валета Снимка: iStock

В Малта съществува чувство на безнаказаност и липсва достатъчно разделение на властите. Това е констатирала делегация на Европейския парламент, която пътува до островната държава.

Както беше предвидено, седемте евродепутати са се срещнали с представители на правителството, прокуратурата, финансовото разузнаване, полицията и неправителствени организации.

Те изразяват сериозна загриженост от липсата на достатъчно разделение на властите в Малта, водещо до усещане за липса на независимост на правосъдието и полицията и до слабо прилагане на законодателството срещу прането на пари.

Делегацията отчита, че в малтийското правителство все още има хора, изобличени в укриването на данъци по схемите от „Панамските документи“, броят на разследванията е малък и липсват предявени обвинения по тези случаи.

Ръководителят на делегацията Ана Гомес коментира, че наскорошният атентат срещу разследващия журналист Дафне Галиция е целял да сплаши хората, които се борят с корупцията и прането на пари.

Популярна малтийска блогърка беше убита от бомба в автомобила ѝПо-рано тази година Дафне Каруана Галиция обвини правителството на страната си в корупция

Тя добави, че главният прокурор на Малта разполага с тревожно много власт, която не е изцяло използвана за борба с корупцията и прането на пари.

Гомес уточни, че Малта се противопоставя на прилагането на директивите на ЕС по тези въпроси, възпрепятства допълването им с правила за повече прозрачност на собствеността на дружествата и тръстовете, не участва в обособяването на Европейската прокуратура.

Убитата малтийска журналистка разследвала контрабанда на петрол от Либия за Европа В италианското разследване фигурират 80 000 тона гориво на обща стойност 30 млн. евро.

Делегацията ще изготви доклад, чието съдържание ще бъде общодостъпно.

Преди месец ЕП прие резолюция, в която отбеляза, че интересите на отделни граждани влияят на процеса по взимането на решения от обществен интерес в Малта. В същия документ бе отправен призив за независимо разследване на смъртта на Галиция, взривена в автомобила си през октомври.

Стотици хора присъстваха на погребението на убитата малтийска журналистка Президентът на Малта Мари-Луиз Колейро и премиерът Мускат не бяха на погребението, като съобщиха, че "не са желани"
Използвани са материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре