Мнозинството в европарламента подкрепи отпадането на визите за турски граждани, но след като страната изпълни необходимите условия.

Според холандското председателство на Съвета н ЕС отпадането на визите не трябва да бъде „подарък за президента Реджеп Ердоган”. Според тях Турция има нужда от още време, за да изпълнят условията.

Европейската народна партия подкрепи отпадането на визите, но когато еврокомисията потвърди изпълнението на условията. Те приветстваха и предложението да се създаде механизъм за преразглеждане на сделката, който може да бъде полезен ако изискванията не бъдат спазени или нарушени.

Социалистите и демократите в ЕП смятат, че не трябва да се дават напразни обещания на Турция преди условията да бъдат изпълнени. Консерваторите и реформаторите поискаха отношението към южната ни съседка да не бъде привилегировано и ЕК да отчете влошената обстановка със свободата на словото.

Левицата смята, че Ердоган държи ЕС като заложник и отказаха да си затварят очите за събитията в Турция. Други представители в Европейския парламент смятат, че държанието на Ердоган е подтикнато от институциите на ЕС, които „са му дали нужните карти”.