Броят на загиналите при наводненията в Централна Европа достигна девет души според съобщенията от понеделник следобед. Хиляди хора са били принудени да напуснат домовете си след проливните дъждове в Чехия, Германия и Австрия.

Чешкият премиер Петър Нечас обяви извънредно положение заради наводненията, обхванали почти цялата страна, които вече взеха първите си жертви. По думите му, това ще позволи по-координирани действия в борба със стихията, която нанесе поражения за милиарди чешки крони.

Сред тежко пострадалите е чешката столица, чийто исторически център е застрашен. Бедствията принудиха властите да отменят временно важни влакове и да затворят метрото и магистралите. Евакуирани са болници. Много предприятия спират работа, тъй като придошлите реки нанасят поражения върху базата им.

Премиерът заяви, че около 2000 военни са готови са бъдат изпратени в помощ на онези 300, които вече се борят със щетите. Тревога е обявена в десет града и района на Бавария.

В неделя бяха пуснати сирените за обявяване на извънредно положение. Кметът на Пасау, където се събират три реки - Дунав, Ин и Илц, обяви, че нивото на водите в пределите на града може да се повиши до 11 метра, и така да превиши показателя от „наводнението на столетието" от 2002 г. Градът вече е поискал помощ от военните.

Властите в Прага затварят днес всички детски градини, начални и средни училища. Философският факултет на Карловия университет също отмени всички лекции във факултета. Движението на влаковете по няколко от направленията на метрото в Прага в понеделник ще бъде спряно.

Особено сериозна е ситуацията в столицата, където река Вълтава заля цели квартали и вече застрашава историческия център на града. Пикът на водата се очаква утре.

Сред водния ад се случват и щастливи събития. Жена роди петзнаци в Прага. Това се случва за първи път в чешката история. Бебетата - 4 момченца и 1 момиченце, са били заченати по естествен път. Състоянието на майката и на децата е стабилно.

Един загинал и двама изчезнали в Австрия. Във връзка с проливните дъждове и наводнения, австрийските железници обявиха, че спират движението на влакове в западна посока.

Критична е и обстановката в Германия. Нивото на реките Рейн, Дунав и Некар постоянно се покачва. Очаква се проливните дъждове да продължат и утре.

От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав успокоиха, че в следващите дни не се очаква приливна вълна в българския участък на реката. От там дори предвиждат понижение на нивото на Дунав.