Серия от лъжливи бомбени заплахи наложи временна евакуация на училища във Великобритания, Франция и Финландия.

На Острова сигнал за взривни устройства беше подаден в 14 училища, четири от които – в столицата Лондон, съобщиха британски правоохранителни органи.

„Беше проведен щателен оглед на всички помещения, който не показа никакви заплахи. Разглеждаме тези инциденти като предизвикани от лъжливи съобщения“, каза говорител на лондонската полиция.

Не се потвърдиха и заплахите за заложени бомби в други учебни заведения в графствата Уест Мидландс и Корнуол.

По-рано днес учащите се в шест престижни лицея в центъра на френската столица Париж също бяха евакуирани след анонимни обаждания за бомби в тях, предаде Ройтерс.

Снимка: Reuters

Учениците прекараха няколко часа на двора или на други безопасни места, докато експерти с полицейски кучета преглеждаха за взривни устройства.

Нищо подозрително не беше открито и в пет от училищата занятията бяха подновени. Само в едно проверките още продължават, съобщи говорителка на инспектората по образованието в Париж.

Не бе открито взривно устройство и в Международното училище в Хелзинки, откъдето учениците също бяха евакуирани след анонимна заплаха за предстоящ взрив, съобщи финландската полиция.